Referinte?

Problema nu este ca n-as avea – am slava Domnului o multime de biblioteci – problema este ca-mi lipsesc cu desavarsire referintele romanesti contemporane. M-am oprit pe undeva pe la nivelul anilor ’90 cand o carte romaneasca buna se cauta cu lumanarea.

Si pentru ca-mi lipsesc cu desavarsire aceste referinte mi-am permis sa trag concluzia (pur personala) : referinte ale literaturii romanesti  “contemporane” nu prea exista ( prin referinta a se intelege ceva de calitate, cumva dincolo de o insiruire plata de dulcegarii, injuraturi si alte d’astea).

Cert, exista Cartarescu si chiar m-am mirat cand am auzit ca se analizeaza in scoli, problema este ca m-am hotarat sa-l descopar la foarte scurt timp dupa lecturarea romanului “Viata ca o corida “ al lui Paler si am fost un pic cam dezamagita de superficialitatea frazelor. Probabil ca nu mi-a fost dat sa “pic” peste ceva cu adevarat reprezentativ, voi mai incerca, poate “Orbitor” imi va schimba parerea.

Cert exista Plesu si ale sale minunate analize ale societatii pe care ma bucur sa le descopar pe blogul personal disponibil fara taxe pe siteul Adevarul.

Dar totusi, atat de putin ?

Din pura intamplare mi-a fost dat sa ma intalnesc nu demult cu o veche cunostiinta un pic mai la curent decat mine cu noile curente literare romanesti. Exprimandu-mi parerea relativa la lipsa unor referinte literare contemporane m-am vazut imediat contrazisa « exista sa stii multi autori de calitate dar putini ii cunosc».

Si uite asa am devenit de-a dreptul curioasa, mi-am zis ca « Google » e musai sa-i cunoasca, am dat ceva cautari si am obtinut ceva liste (*). Nu stiu insa cat sunt de reprezentative aceste liste.

De unde si ideea acestui articol, in care ma intreb (sper ca nu retoric) care sunt adevaratele refererinte ale literaturii romanesti contemporane. Ati citit ceva recomandabil ? Scrieri profunde, fluide, analize fine, ceva care se ridice la nivelul unui Preda sau al unui Rebreanu de exemplu ? Ceva ce merita cu adevarat citit si re-citit?

(*) Un exemplu :

Gabriela Adamesteanu, Adriana Babeti, Adrian Chivu, Vasile Ernu, Radu Pavel Gheo, Florina Ilis, Nora Iuga, Florin Lazarescu, Dan Lungu, Rasvan Popescu, Adina Rosetti, Doina Rusti, Cecilia Stefanescu, Cristian Teodorescu, Lucian Dan Teodorovici, Norman Manea

Reclame

Un gând despre „Referinte?

  1. Din pacate nu sint capabil sa raspund, insa as sugera paginile revistelor culturale romanesti drept parghie in incercarea de cercetare. Revista Romania Literara ar fi un punct de pornire, si au editie onlain.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s