Cai

Am incercat dar n-am putut. Sincer. Mi-am spus sa astept concluziile finale caci situatia pare complicata si ingeri chiar nu suntem. Azi s-au afisat primele concluzii si, ascultandu-le, nu m-am mai putut abtine sa nu scriu pe subiect.

Concluzia de azi ar fi de genul „arhitectura comerciala complexa”. Nu, nu e metafora mea, este comunicatul oficial in urma anchetei realizate aici, in Franta in urma scandalului generat de carnea de cal. Linia a doua a concluziei spune cam asa „Spanghero stia”. Scurt dar nu suficient.

Detaliile curg insa grala din gurile (spurcate?) ale diversilor analisti si specialisti in domeniu. Ieri inca multi aratau cu degetul furnizorul roman si filiera „low cost” si eu ma intrebam cum naiba avem noi romanii, „sansa” de a fi implicati intr-un scandal in care degetul tremura orientat mereu in directia furnizorului si nu in directia distributorului final ca in alte domenii. Ca sa ma credeti pe cuvant ca in general ultimul e de vina, va spun doar ca nu demult am  fost victima colaterala a unei pane de retea la operator de telefonie mobila – circa opt ore fara retea, chestie inadmisibila si greu imaginabila in Europa secolului 21. Ei bine, „vinovatul” a fost bineinteles operatorul de telefonie mobila pentru ca n-a testat indajuns produsul livrat de furnizor , furnizor al carui nume n-a fost practic deloc citat. Sau poate de cateva ori intr-un final atunci cand evenimentul era demult uitat.

Revenind la carnea de cal, concluziile zilei ar fi ca distribuitorul (francez) stia ca abatorul din Romania livrreaza carne de cal. Tot aceste concluzii precizeaza ca abatorul din Romania livra carne de cal cu acte in regula. N-am reusit inca bine sa inteleg – „ahitectura comerciala complexa” – cine cerea ce dar sunt convinsa ca se va lamuri si problema asta in curand. La prima vedere as fi tentata sa intreb „care-i problema deci cu abatorul din Romania ?”  dar n-am s-o fac ca nu sunt jurnalist.

Ceea ce ma zgandare rau de tot sunt reactiile „specialistilor” din domeniu care nu mai podidesc cu cam acelasi tip de concluzie „vrem preturi mici, importam dintr-o tara ca Romania, acolo costurile sunt cu 30% mai mici caci acolo tocmai ce s-au interzis carutele pe drumurile publice, aceasta interdictie generand pe post de efect colateral un excedent in carne de cal”. In tot acest timp aluziile la distribuitorul (francez) sunt relativ putine (bun , i-a fost retrasa licenta, va fi sanctionat, …). Ma zgandare rau chit ca stiu bine de tot ca toata aceasta reactie e „normala” , ca pe aici e nevoie intotdeauna de un vinovat si ca ce poate fi mai usor de prins in plasa si servit pentru a inchide gura gloatei decat un vinovat deja manjit cu alte noroaie?

In concluzie, ma zgandare rau lipsa de obiectivitate a presei, concluziile anticipate si interpetate, jocul de-a baba oarba in jurul degetului inca bine indreptat spre rasarit si, mai ales, efectele colaterale. Pentru Romania, desigur.

Astept cu nerabdare concluziile „cine cerea ce”. Voi reveni poate, dupa, mai lamurita. Spre deosebire de „specialistii din domenu” astept date conncrete pentru a-mi orienta degetul intr-o oarecare directie.

Adaugat putin dupa : continuarea concluziilor spune ca distribuitorul primea cal si vindea vita. Si, ca efect al concluziei, se insista asupra faptului ca salariatii intreprinderii distribuitoare nu trebuie musai aratati toti cu degetul si ca masurile ce vor fi luate nu trebue sa-i destabilizeze. Un alt efect al concluziei prezinta un batran in lacrimi, unul dintre cei trei frati Spaghero, o familie cu o imagine schimonosita de fatarnicia actului celor care au cumparat afacerea pastrand doar numele.

Privind batranul in lacrimi, mi-au dat si mie lacrimile. Pentru el si pentru alte imagini schimonsite de alte gesturi. De cele mai multe ori gratuite.

Reclame

2 gânduri despre „Cai

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s