” Invers-sexism” ?

Se zice ca nu demult un avion al unei companii aeriene low cost a refuzat pur si simplu sa decoleze pe motivul ca erau prea putine femei la bord. „Invers-sexism”?  Doar la prima vedere. Exista si o logica in spatele acestei decizii cel putin ciudate.

Logica ascunsa spune ca femeile cantaresc – in general si in kilograme – ceva mai putin ca barbatii – sa zicem in jur de saizeci si cinci de kilograme pentru una bucata femeie medie fata de optzeci si cinci de kilograme pentru una bucata barbat mediu. Se zice deasemenea ca patru femei intr-un grup de o suta treizeci de pasageri implica un rest de o suta douazeci si sase de barbati.

Logica spune in continuare ca patru femei si o suta douazeci si sase de barbati cantaresc aproximativ unsprezece mii de kilograme fata de un maxim prevazut (probabil) de noua mii sapte sute si ceva de kilograme. Deci cam cu o tona in plus. Mult prea mult pentru o cursa „low cost”, un model ce regleaza totul la cel mai mic detaliu pentru a reduce costurile : painea sa nu se faramiteze ca sa nu produca firimituri ca ar implica un timp suplimentar pentru curatenie, numarul de sandwich-uri si de mancare calda sa nu fie mare ca trage la cantar- primul venit/primul servit, restul cu resturile si, nu in ultimul rand, cantitatea de carburant sa fie musai „la buza” nici mai mult, nici mai putin ceea ce implica un maxim de kilograme acceptate la bord. De unde decizia de non-decolare. Logic, nu?

Urmarea este relativ fericita, dupa multe negocieri avionul a decolat. Cu mai putini barbati la bord si cu o despagubire de circa doua sute cincizeci de euro pe barbat lasat la sol. Doua sute cincizeci de euro obtinuti jumatate prin „mana de la mana” ne-lasatilor la sol , cei o suta doua zeci de euro propusi de companie „by default” nefiind considerati drept suficienti pentru prejudiciul moral suferit.

La urmei de ce nu, o discriminare „cu greutate la cantar” nu poate trece „comme un lettre à la poste” nici macar pe o cursa Londra-Geneva.

Anunțuri

2 gânduri despre „” Invers-sexism” ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s