Big Data

Am vazut nu demult o chestie interesanta care m-a cam pus pe ganduri. In mare: era vorba despre roboti si necesitatea existentei lor in anumite ecosisteme si despre in curand iminenta lipsa a robotilor capabili de a dezvolta un anumit nivel de empatie, de a putea mima un anumit nivel de sentimente adaptate la un context specific.

Se vorbea in acest context despre incapacitatea actuala a omului modern de a modeliza sentimentele si a le atasa unui invelis material. Despre imposibiliatea omului modern de a se lansa intr-un exercitiu de modelizare pornind de la informatiile declarate si mai ales nedeclarate, comportamentale, disponibile in retelele sociale si in general  in mediul „2.0”.

Si am inceput sa-mi imaginez …  Cum ar fi oare sa existe undeva, candva, un program care sa poata analiza informatia disponibila, sa poata grupa, extrapola, interpreta si corela declaratii factuale si comportamente, idei si exprimari, tendinte si impresii, pentru a putea trasa intr-un final amprenta emotionala al unui individ distribuit intre nenumarate profile declarate si nedeclarate, prezente sub diverse forme? Ar fi legal? Ar fi util ? Ar putea declara moartea psihologilor clasici ? Ar modifica structural comportamente?

Un Big Data capabil sa recunoasca amprenta unui individ intre alte mii de indivizi ascunsi sub o multitudine de mii de profile si ganduri anonime. Un big data capabil sa identifice esentialul de restul, umplutura, care sa poata filtra falsul de autentic, sa „stoarca” ADN-ul emotional fiecarui individ virtual reconstituit din mii de bucatele imprastiate.

Cand se vor intampla toate acestea vom putea inzestra robotii cu profile emotionale cat mai aproape de realitate si vom fi poate surprinsi cand acesti roboti „aproape prea umani” ne vor propune spre degustare bere cu coaja de portocala rasa fin, taman la fix pentru gingiile fragile si lipsa de dinti.

Exista deja initiative pe subiect, una dintre primele tentative de re(constructie) emotionala a unei fiinte vii are ca subiect de studiu .. un vierme. Unul dintre cele mai simple modele la indemana.

Reclame

5 gânduri despre „Big Data

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s