La cules pe la altii

Pana mai ieri eram pomeniti cel putin o data pe zi, rromi, romani cam tot aia, lumea simplifica si baga totul in aceasi oala. Cersetori, hoti, nomazi ce traiesc pe spinarea altora. Luati in vizor si transformati in punct bifat in programul electoral. Au promis si au facut. Chit ca-s de stanga, fac exact ce cei de dreapta, urmaresc interesul popular. Nu zic ca-i rau ca si noi am face la fel, poate chiar mai apasat. Dar ma doare ca ma trezesc in aceasi oala cu niste vorbitori de o romana aproximativa ce au parca o singura fraza in dinti ” In Romania nu e de munca, nimeni nu ne ajuta, suntem marginalizati”. Niste vorbitori de o romana aproximativa care chiar cred ca la altii umbla cainii cu covrigi in coada. Cred pentru ca o vreme le-a mers.

Oamenii dadeau, se uitau la pruncul din carca si li se facea mila. Acum insa dau mai putin sau deloc, stiu ca nu merita, au vazut la televizor, au citit prin ziare, acum stiu sa-i identifice, dupa accent. Mai sunt si altii care cer, de-ai lor, dar aia au o tehnica adaptata la profilul calatorului de dimimineata devreme. Nu vorbesc mult dar vorbesc perfect si tare, sa-i auda toata lumea. Isi spun discursul si isi ce iertare la sfarsit, iertare pentru ca i-au deranjat pe ceilalti. Cand vorbesc nu poti sa faci decat sa-i asculti caci o fac cu patos urlat. Cand trec sa adune darile unii lasa in urma un iz de alcool fermentat. Nu toti. Unii dau altii doar intorc privirea si bat in lemn, se poate intampla oricui in definitiv.

Azi iar am fost vedete, la stirile de seara s-a vorbit iar de romani, tot de niste romani cu un accent ciudat. Venisera la cules de ciuperci caci auzisera ca se dau bine. Si culegeau cat le era permis de lege dar nu era de ajuns, localnicii i-au luat la ochi si i-au aratat cu degetul. „Nu ne mai simtim acasa, ne-au invadata, ne iau ciupercile”. Pai, da, dar nu le interzice nimeni, o fac cat se poate de legal. Tocmai aici e buba. Si ei stiu si continua sa vina in fiecare an. Culeg, isi fac portia si se intorc la ei. Putin mai bogati, cat sa traiasca un pic. Si tot asa. De ce nu culeg la ei acasa? Pai nu se vinde bine in Romania, prefera sa culeaga ciupercile altora. Exista unele specii pe care nu le culege nimeni ca nu-s la moda, romanii de pe langa Cluj sunt singurii ce le culeg si apoi le vand unui spaniol ce le da apoi patru ori mai scump.

Clujenii macar muncesc, nu cersesc dar nu-i bine nici asa ca nu o fac la ei in tara. Si tocmai d’aia sunt luati la ochi si prezentati la jurnalul de seara. Tot romani, unii hoti, cersetori, altii muncitori dar pe spuza altora. Nicicum nu-i bine.

Ma intrebam de ce nu s-a gandit nimeni pana acum sa creasca melci ca pe aici se mananca pe post de delicatesa; i-ar creste „acasa”, n-ar supara pe nimeni, cel putin la prima vedere ca pana la urma sunt sigura ca se va trezi cate unul sa le gaseasca un nou nod in papura.

Reclame

2 gânduri despre „La cules pe la altii

  1. Pingback: La cules pe la altii | otipa | BunDeCitit.ro

  2. Pingback: Romania | otipa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s